Goodbye,my rose garden ~ mangan luku fiilikset


Mangaka: Dokuta Pepako
Japaniksi julkaissut: Mag Garden, MAGxiv lehdessä
Englanniksi: Seven seas

 
Heippa vaan! 
Kerkesin vielä jopa vuoden 2023 puolella kirjoitella tänne blogin puolelle. Hirveästi ei ole tullut luettua viime aikoina mangaa tai sitten edes kulutettua animea. Tuntuu, että olen ihan uppoutunut pelaamaan ps4 tai psvitalla pelejä. Mutta onhan se hyvä olla muitakin harrastuksia. 

Tällä kertaa päätin kirjoittaa 1900-luvun Englantiin sijoittuvasta yuri teemaisesta mangasta. Olin 1 & 2 osat ostanut kauan aikaa sitten, mutta tämän vuoden puolella sain myös viimein hommattua tuon viimeisen osan. Joten pääsin hyvin lukemaan koko sarjan kerralla läpi. 

Tämä blogi postaus tulee olemaan taas tämmöinen lyhyt mangan lukemisen jälkeen jäänneitä fiiliksiä ja ehkä semmoisia yleisiä pohdintoja itselle kyseisestä genrestä, kun ei ole paljoa tullut luettua Yuri mangaa. 

Ensimmäisen volumen takateksti:


~ Love Among the Thorns ~
Early in the twentieth century, Hanako journeys to England to follow her dream of becoming a novelist. When things don't work out quit as she planned. she finds employment as a personal maid to noblewoman Alice Douglas, who makes a most unusual request: she begs Hanako to kill her!
As Hanako tries to figure out why her mistress would make such a shocking plea, their relationship grows into something far deeper. 


Alice & Hanako

Mangan luku kokemus


Kuten tuossa alussa jo mainitsin tämä oli itselle ensimmäinen yuri genreen sijoittuva manga minkä olen lukenut. En tiedä miksi itseä ei ole oikein koskaan kiinnostanut lukea naisten välisistä romanttisista suhteista. Pohdiskelin tuossa, että voisiko yhtenä syynä sitten olla että niistä ehkä on jostain ns. kaukaisilta ajoilta itselle jäänyt vähän semmoinen fiilis, että olisivat vain mies kohde yleisölle tehtyä moe hömppää missä sitten kaihoisasti juoksennellaan "Onee-sama" hahmojen perään ja kaikki on niin yli dramaattista. 
Tätä asiaa pohdiskellessa itselle tuli jotenkin hölmö fiilis siitä, kun kuitenkin kulutan tuota BL-mangaa, niin miksi sitten yuri manga ei itselle niin iske?

Mangan kaikki 3 englannin kielistä osaa.

Aion tässä käydä yleisesti käydä sarjan juonta läpi, mutta teen kuitenkin pienen spoileri osuuden sitten, niin jos ei halua niin pitkälle asti lukea niin voi jättää lukemisen kesken! 

~

En ihan tarkalleen muista miten päädyin ostamaan tämän mangan tai mikä siinä itseeni vetosi että tartuin siihen. Uskoisin ehkä yhtenä syynä olevan mangan nätit kansi taiteet ja myös mihin aika kauteen se sijoittuu. Tykkään hirveästi vaatehistoriasta joten ehkä myös tuon ajan semmoinen estetiikka itseen myös jotenkin upposi. 

Tosiaan manga sijoittuu tuonne 1900-luvun Englantiin. 
Hanako on Japanista Englantiin saapunut opettaja joka rakastaa kirjoja ja haluaisi kovasti tavata lempi kirjailijansa. Hän myös haaveilee oman kirjan kirjoittamisesta. Hanako haluaisi antaa lempi kirjailijalleen hänen luonnoksensa arvioitavaksi muttei kuitenkaan onnistu tapaaman kirjailijaa. Kirjakaupan edessä Hanako tapaa aatelisnaisen, Alicen. Joka ottaa tämän palvelustytökseen. 

Hanako ja Alice ystävystyvät nopeasti, mikä välillä ehkä aiheuttaa pientä ihmetystä muissa ihmisissä. Mutta Alicen kotona oleva muu palvelus väki kuitenkin kuvailee Alicea lempeänä enkelinä joka on hyvin kiltti kaikille. Joten Alicen lempeä käytös Hanakoa kohtaan ei tuntunut niin oudolta(?). 

Alicesta saa hyvin elegantin, lempeän ja kiltin olemuksen. Mutta samaan aikaan hänestä hehkuu semmoinen surullinen ja hieman masentunut olemus. Joillain sivuilla välillä näytetään miten hänen olemus muuttuu hyvin synkäksi mutta yhtäkkiä palaa "positiiviseksi".
Hanakosta taas tuli semmoinen olo, että hän on ehkä hieman semmoinen "airhead" tyyppinen hahmo, mutta samaan aikaan hyvin päättäväinen ja ystävällinen. 

Heti ensimmäisessä luvussa hieman nähdään semmoista pientä sana leikittelyä ja flirttailua Alicen kautta ja sarjan edetessä tulee muitakin flirttailu ja punastelu hetkiä molemmin puolin. Mutta sitten kuitenkin ensimmäisen luvun lopussa kun Hanako kertoo haluavansa tavata lempi kirjailijansa Victorin, niin  Alice sanoo auttavansa Hanakoa sillä ehdolla, että hän tappaisi Alicen. 

Ensimmäisessä pokkarissa hieman käydään sitä kun Alicesta pyörii huhuja, että tämä mielumin makaisi naisen kun miehen kanssa. Tämä tietysti lisää jännitteitä, kun Alicen kihlattu Edward huomaa Hanakon lohduttaen halaa itkevää Alicea. Hieman myös annetaan pieniä vinkkejä Alicen nais ihastuksesta minkä takia tämä haluaisi kuolla?

Hanako pitkään pohdiskelee sitä, että miten hän vasta Alicen pyyntöön tappaa tämän. Mutta hän kuitenkin päättää ottaa Alicen pyynnön vastaan, mutta Hanako kuitenkin lupasi itselleen että hän yrittää saada Alicen näkemään asiat paremmin ja löytäisi Alicelle onnen muin keinoin.

Ensimmäisessä pokkarissa oli paljon söpöjä hetkiä ja oli mukava nähdä miten naiset ystävystyivät keskenään. Mutta sitten samaan aikaan Alicen näkökulmasta hirveästi oli semmoisia melankolisia hetkiä ja jotenkin hahmosta huomasi, että hänellä oli semmoinen "teko hymy" kokoajan kasvoilla. 
Lukiessa myös huomasi, että nämä tilanteet olivat välillä Hanakollekkin jollain tapaa kiusallisia?

~

Toisen pokkarin alussa Alice vie Hanakon hänen läheisen tuttavan haudalle ja kertoo tämän olevan hänen ihastuksensa äidin hauta. Alice päättää kertoa Hanakolle hänen ihastumisesta Elizaan ja kuinka tämä sanomatta mitään lähti pois. Ja Alice syytti tästä itseään, että oli kehittänyt tunteita Elizaa kohtaan ja sen takia tämä on joutunut lähtemään pois. 
Hanako kuitenkin tajuaa Alicen kertomuksen jälkeen, että Japanissa asuva Eliza onkin sama henkilö eikä mustasukkaisuuttaan halua kertoa totuutta Alicelle.  
Tämän jälkeen molemmille kehittyy omat salaisuudet mistä he eivät halua puhua toisilleen. 




SPOILERI OSUUS

Tähän väliin päätänkin sitten laittaa spoileri osuuden!

Loppu pelissä oli toisaalta hirveän vaikea päättää mihin kohtaa sarjaa oikein tämän spoileri osuuden laittaisi. Kun toisaalta loppu pelissä tarina eteni silleen nopeasti ja hirveästi oli pieniä juttuja siellä täällä. Mutta 2 pokkarin lopu ja 3 pokkari oli ehkä enemmän semmoista spoileri aluetta joten käyn ne jutut tässä! 

Ensimmäistä pokkaria lukiessa voi ehkä arvata jo kuka tämä Hanakon suosikki kirjailija oikeasti on. 
Ja noh sehän tietysti on Alice. Tämä oli siis Alicen salaisuus mistä mainitsin, että "molemmilla on salaisuudet mistä eivät voi puhua". 

Myöhemmin 2 pokkarissa Hanako tulee kipeäksi ja Alice päättää hoivata tätä. Käytyään Hanakon huoneella katsomassa tämän vointia Alice huomaa pöydällä kirjan mikä on hänen kirjoittama. Kirjan sisällä kuitenkin on Elizalta Hanakolle tervehdys, kun tämä oli antanut kirjan tälle lahjaksi. Hanakon nukkuessa Alice avaa kirjan ja huomaa tämän.

Myöhemmin Alice menee yksin kaupungille selvittämään Elizan ystävältä mitä tälle oikeasti oli tapahtunut. Sillä välin Alicen kihlattu Edward oli ehdottanut Alicen äidille, että Hanako lähetettäisiin "lomille" hänen kesä paikalle. Jotta tämä saisi Alicen ja Hanakon eroon toisistaan, koska hänellä oli huhu puheiden takia epäilys, että naisten välillä olisi jotain. Hanako kuitenkin luulee, että Alice haluaa päästä tästä eroon ja siksi lähettää tämän pois. 

Alice palaa matkaltaan kotia ja saa kuulla Hanakon lähdöstä. Kuitenkaan Alicen äiti ei kerro todellista syytä sille miksi Hanako on lähetetty pois tai missä tämä on. Myöhemmin Alice päättää lähteä etsimään Hanakoa kertomatta perheelleen tästä ja valehtelee lähteneensä Lontooseen. 

~

Alice löytää Hanakon ja kertoo hänelle koko tilanteen ettei halua tätä pois ja kertoo myös mitä sai Elizasta selville. Hanako tuntee olonsa kiusalliseksi koska tämä on mustis Elizalle eikä koe tunteitaan Alicea kohtaan ystävänä. Hanako kertoo Alicelle ettei voi olla Alicen lähellä pelkkänä ystävänä ja Alice kertoo että hän tarvitsee Hanakoa lähelleen. 
Toinen pokkari loppuukin siihen kun Alice kertoo viimein salaisuudestaan Hanakolle, että tämä on hänen lempi kirjailija Victor. 

Kolmas pokkari alkaakin sillä mihin 2 osa jäi. 
Hanako palaa takaisin Edwardin kesä paikalle missä hän on oleskellut ja huomaakin Edwardin saapuneen vierailemaan siellä. Edward kuulustelee Hanakoa missä tämä on ollut mikä tekee Hanakon olosta hyvin kiusallisen, kun hän oli juuri tavannut Alicen kanssa. Edwardin palvelustyttö Susanne pitää Hanakon ja Alicen tapaamisen salassa Edwardilta. 

Susanne keskustelee Hanakon kanssa tilanteesta ja on ymmärtäväinen siitä. Ja lukiessa saa hieman semmoisen fiiliksen, että Susanne on ollut samanlaisessa tilanteessa tai että hänelläkin on ollut nais ihastus? Hän kuitenkin varoittaa Hanakoa, että vaikeat tilanteet ovat edessä jos hän päättää palata Alicen mukana takaisin. 
Hanako päättää tavata Alicen uudestaan ja kertoo haluavansa palata Alicen mukana takaisin vaikkakin heitä odottaisi vaikeat tilanteet ja päätökset. Molemmat myös viimein kertovat tunteistaan toisilleen ja toteavat etteivät ne ole enää ystävyyden tunteita vaan jotain paljon syvempää. 

Tietenkään tästä hellästä ja tunteikkaasta hetkestä ei päästä ilman "oi voi" fiilistä. Kun lukijalle näytetään, että Edward oli huomannut Alicen & Hanakon suutelevan toisiaan. Tämän johdosta Edward päättääkin nopeasti palata takaisin kotiin. Hanako saakin kuulla Edwardin nopeasta lähdöstä Susannelta ja Alice toteaa, että ehkä he voivat myöhemmin kirjoittaa kiitos kirjeen siitä, että Hanako sai oleskella Edwardin kesä paikalla. 

Naisten palatessa takaisin Alicen kotiin myöhemmin Edward saapui paikalle ja keskusteli Alicen kanssa heidän tulevaisuudesta ja kosi tätä ja sanoi Alicelle että hänellä on viikko aikaa antaa vastaus kosintaan. Alice tietysti ahdistui koko tilanteesta ja kovasti yrittää pohtia että mitä hänen täytyy tehdä. 
Edward myös myöhemmin tapaa Hanakon ruusutarhalla kahdestaan ja kiristää tätä. Jos Alice suostuu menemään tämän kanssa naimisiin, Hanako joutuu lähtemään kartanolta pois tai jos Alice ei suostu hän haluaa kuitenkin suojella Alicen mainetta, mutta jos Hanako ei suostu lähtemään pois niin hän kertoo Alicen "naisten kanssa maamis" huhujen olevan totta. Eli toisin sanoen tavalla tai toisella Hanakon oli lähdettävä pois.
Tämä tietysti aiheuttaa omanlaiset "draaman" hetket ja molemmat naiset joutuvat pohtimaan omia valintojaan. 


Alice päättää mennä Edwardin kanssa naimisiin ja Hanako joutuu lopettaa palvelustyttö työnsä ja palata Japaniin. 
Hääpäivä koitti ja Hanako oli valmistellut lähtöään pois. Hän kuitenkin auttoi vielä Alicea pukeutumaan häämekkoon muttei kuitenkaan halunnut mennä katsomaan häitä. 

Alicen perheen jäsenet onnittelevat häntä tulevista häistä. Myöhemmin hän saapuu kirkolle ja Edward toteaa, että hän on nähnyt painajaisia ettei Alice saapuisikaan alttarille. Ironisen tästä tilanteesta kuitenkin teki sitten se, että papin kysyessä Alicelta, että tahtooko tämä Edwardin aviomiehekseen hän sanookin "Ei". Tietysti koko hääväki on tästä ihan ymmällään. Mutta Alice kääntyy ja kertoo koko hääväelle, että huhut hänestä on totta ja hän on päättänyt "riisua maskinsa" pois. 

Tämän jälkeen palamme takaisin Hanakoon joka istuskelee Alicen kotipaikan suihkulähteen äärellä ja toteaa että hänen pitäisi jo lähteä. Kunnes Alice saapuu paikalle ja Hanako on hyvin hämmentynyt. Alice kertoo rakastavansa vain Hanakoa ja haluaa olla vain tämän kanssa. 

Manga loppuu sillä kun naiset ovat Alicen lempi ruusupuutarhassa ja Alice suutelee yhtä ruusua ja kävelee Hanakon kanssa iloisesti pois ja toteaa. 

"Goodbye, my rose garden"



Loppu fiilikset mangasta:

Noniin ja sitten niitä lukemisen jälkeisiä fiiliksiä!

Sanoisinko että ensimmäiseksi yuri teemaisen mangan luku kokemukseksi tämä oli itselle ihan positiivinen yllätys. 
Hieman ehkä tästä osasi löytää niitä semmoisia "stereo tyyppisiä" tropeita mitä nyt BL manga puolelta on myös välillä löytynyt. Juuri tuo, että kiellettyä rakkautta, kaikki on hyvin dramaattista jne. 
Tietty manga sijoittuu 1900-luvun puolelle joten saman sukupuolen suhteet olivat silloin hyvin "syntistä". 
Vaikkei tässä nyt ollutkaan semmoista "voi ihana onee-sama" haikailua, niin jotain semmoista pientä vibaa ehkä tästäkin osasi jotenkin poimia, vai olenko vain ainoa. 

Juonellisesti mangan tarina ei ehkä ollut mitenkään kovin hääppöinen. Mangan ns. dramaattiset hetket eivät nyt sitten loppupelissä itselle tuntunut liian semmoisilta "nyt on kurjaa" tyyppistä. Itselle tuli hieman semmoinen olo, että "hmm olen kyllä ennenkin lukenut tämän tyyppisiä romanssi tarinoita". Kummasti lukiessa minulle tuli jotenkin tuo Emma-manga mieleen. 

Vaikka tämä nyt vaikuttikin semmoiselta: olen nähnyt tätä ennenkin. Niin viihdyin silti mangaa lukiessa. Lopun tälle ehkä osasi jollain tapaa odottaa, kun tuli tuo Alicen kihlatun Edwardin kiristys hetket siitä, että tavalla jos toisella Hanakon on lähdettävä pois. Niin siinä vaiheessa ehkä osasi jo odottaa sitä, että okei Alice lähtee Hanakon matkaan. 

En tiedä miksi sitten oletin et loppu olisi semmoinen että, Hanako olisi lähtenyt Japaniin ja sitten Alice olisi tullut perässä ja sitten siellä he olisivat onnellisesti yhdessä. 

Mangan piirustus tyyli oli kyllä nättiä ja tykkäsin siitä miten pehmeän näköisesti hahmot oli piirretty. Myös kansitaide ja kaikki muukin official art mangasta on kyllä nättiä katsottavaa. 

Vaikkei tämä manga tuntunut itselle ehkä miltään maailman ihmeellisimmältä, niin silti viihdyin tämän parissa ja olin kyllä tyytyväinen, että tämä osu itselle ensimmäisenä teoksena tähän genreen liittyen. 

Voin kyllä suositella tämän lukemista. 
Vaikkakin tarina voi vaikuttaa semmoiselta, että olen nähnyt tätä ennenkin

~

Mutta vaikea kyllä sanoa, että kasvoiko oma kiinnostus yuri mangaan välttämättä tämän jälkeen. Ehkä sitä pitäisi hieman tutkiskella enemmänkin tämän genren sarjoja. Jospa ne kaikki eivät kuitenkaan olisi sitä stereo tyypistä mies yleisölle tehtyä "fetissi kamaa" jos nyt näin rumasti voi sanoa. 

Mutta jos on esim. suositella joitain muitakin yuri sarjoja mitkä voisi ehkä sopia semmoisena, genreen tutustumis tyyppisinä, niin saa toki vinkata! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Desucon Frostbite 2024 ohjelmanpidon jälkeiset fiilikset

The dangers in my heart ~ mangan alku fiilikset