Ohjelman pito hommat Desucon 2023

 

Hei vaan pitkästä aikaa! 

En ole arjen kiireiden ja Desuconiin valmistelun takia hirveästi kerennyt kirjoittelemaan mitään uutta tänne blogin puolelle. Mutta nyt kun Desucon 2023 viikonloppu on ohi, niin ajattelin hieman kirjoitella fiiliksiä ohjelmanpidosta conissa. 

Tämä ei ollut itselleni ensimmäinen kerta, kun pidin ohjelmaa conissa. Muutamissa Traconeissa on tullut ohjelmanpitoa harjoitettua. Ensimmäisellä kerralla jäi hieman semmoinen olo, että haluaisinko kuitenkaan enää pitää ohjelmia tulevaisuudessa. Mutta kuitenkin jonkinlainen inspiraatio ohjelmien tekemiseen on kuitenkin itselle iskenyt ja muutamia ideoita tullut tässä vuosien varrella. 



Tällä kertaa pidin ohjelmaa My dress up darling & 2.5 dimensional seduction manga-sarjoista. Molemmat sarjat ovat cosplay aiheisia ja lukiessa huomasin muutamia erilaisuuksia. Halusin siis lähteä vertailemaan sarjoissa kuvailtua cosplay harrastusta cossaajan silmin. Itse kun on cosplayta harrastanut melkein sen 12-vuotta niin jonkinlaista tietoa ehkä asiasta on. 

Ohjelmassa en niinkään käynyt sarjojen juonia pahemmin läpi. Vaan yritin poimiskella miten sitä cosplay harrastusta oli tuotu esille. Tietysti harrastuksen kuvaus oli enemmän Japani näkökulmasta, mutta länsimaalaisena cossaajana osasi kyllä tulkita niitä myös omaan harrastukseen verraten. Mutta olen pohdiskellut jälkikäteen pitäisikö molemmista sarjoista kirjoittaa omat fiilistely postaukset blogin puolelle. Ohjelman aikana sarjoista kerroin pienet info paketit ja myös vähän pohdiskelin sarjojen päähahmo pareja.

Kokonaisuudessaan ohjelman pito meni mielestäni ihan hyvin verraten siihen mitä nuo kaksi edellistä ohjelmaa olin vetänyt. Hieman tietysti jännitti ja rankan työpäivän/helteinen perjantai päivä ehkä sai itsessä semmoisen olon, ettei kiinnosta. Mutta jonkinlaisen adrenaliini ryöpyn sitten sain ennen ohjelmaa ja jollain tapaa löytyi vielä energiaa ohjelman läpi käyntiin. Rehellisesti sanottuna en kyllä muista ohjelma pito hetkestä mitään. En tiedä saiko jonkinlainen jännitys tila sitten ns. unohtamaan kyseisen hetken vai mistä johtuu. 


kuvan ottanut: Madunjau


Vaikkakin olin stressannut hirveästi ohjelmaa ja miettinyt, että onko aihe tarpeeksi kiinnostava, hyvin tehty tai kattava. Niin yritin kuitenkin todeta itselleni, että "teen tätä harrastajalta harrastajille". Tietysti se on omanlainen kuumotus tilanne, kun menet puhumaan ihmisten eteen aiheesta kuin aiheesta. Ja toivot myös, että vaikutat semmoiselta että "tiedät mitä olet puhumassa". 

Olen huomannut, että oma kiroukseni ohjelmien aikana on se, että käyn ehkä ne liian nopeasti läpi(?) ja sitten loppuun jää hirveästi aikaa. Myös muutamia "ajatus katkos" hetkiä on tullut. Mutta näistä on selvitty kyllä aika nopeasti enkä ole jäänyt ihmettelemään pitkäksi aikaa. Harjoittelu vaiheissa olen todennut, että aika on juuri sopiva ja muutama minuutti jäisi kysymyksille/kommenteille. Harvoin tosin näitä on ohjelmien jälkeen tullut.

MUTTA

Olin todella iloinen, että muutamat ihmiset tulivat juttelemaan ohjelman jälkeen ja olisin kyllä mielelläni höpöttänyt kauemminkin. Mutta tuli vain hyvä fiilis siitä kun ihmisiä vielä kiinnosti höpötellä ohjelman jälkeen.

Palautteissa oli mainintaa "suoraan tekstistä lukemis" tyylistä. Minkä kyllä itsekin tiedostin ennen ohjelman alkua. Itsellä oli semmoinen olo, että joutuisin hirveän paljon tukeutumaan padillä oleviin muistiinpanoihin ja melkeinpä lukea tekstiä suoraan sieltä. Pitäisi kyllä harjoitella ehkä enemmän semmoista "vapaampaa puhetta" mutta ja muistiinpanot olisi vain tukena siihen että mitä olisi seuraavaksi puhumassa. 

Olen kyllä iloinen siitä, että saan kriittistä palautetta ohjelmista koska haluan parantaa niiden pitämis tapoja.  

Kiitos myös kannustuksesta pitää ohjelmia lisää! Ainakin yksi idea olisi mielessä mistä voisin mahdollisesti mennä Desucon frostbite 2024 pitämään, tietysti jos ohjelma idea hyväksytään. 


  


Loppu pelissä tällä blogi postauksella ei ollut niinkään suurta merkitystä, mutta halusin kuitenkin päästä muutamia ajatuksia ulos. (vaikkei ne nyt mitenkään noihin sarjoihin liittynyt). 

Jos kiinnostusta on kuunnella ohjelma, niin sen löytää Desuconin omalta youtube-kanavalta. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Desucon Frostbite 2024 ohjelmanpidon jälkeiset fiilikset

The dangers in my heart ~ mangan alku fiilikset