From the Red fog ~ Mangan luku fiilikset

Mangaka: Mosae Nohara
Japaniksi julkaissut: Square Enix, GFantasy lehdessä.
Englanniksi julkaissut: Yen Press


Heippa vaan pitkästä aikaa täällä manga blogin puolella! 
En ole pitkään aikaan saanut mitään postausta aikaiseksi vaikka ideoita kyllä olisi ja sarjoja mistä haluaisi päästä ajatuksia kertomaan, mutta arki elämä syksyn aikana ollut hyvin hektistä. 
Kuitenkin löytyi sopiva väli tämän sarjan loppuun lukemiseen. 

Olin aluksi ajatellut, että tekisin tästä "alku fiilikset" blogi postauksen, mutta manga päätyikin olemaan lyhyemmän puoleinen niin ajattelin, että koko sarjan pohdiskelu olisi myös ihan hyvä idea. 

Ensimmäisen volumen takateksti:


Born in darkness, a young boy steps into the light. Raised in a cellar steeped in solitude, his entrance into English society at the turn of the nineteenth century is anything but painless. From place to place he journeys, seeking companions who share his unusual interests. But always, always a red fog follows, consuming everything in its path...





Mangan luku kokemus

Tarkoitukseni tällä kertaa on käydä läpi koko sarja ja pohdiskella millaisia fiiliksiä tämän mangan lukeminen jätti. Jätän spoileri osuuden 4 & 5 pokkareihin, mutta erikseen vielä laitan missä kohti tekstiä alkaa tämä ns. spoileri osuus. Tietysti tulen tässä tekstissä käsittelemään 1-3 pokkarit. Et jos haluaa sarjan pariin mennä ihan sokkona, niin suosittelen olla lukematta tätä blogi postausta! 





Olin ensimmäisen kerran kuullut tästä mangasta yhdeltä cossaaja youtuberilta  joka yhdessä videossaan esitteli erilaisia sarjoja mitä hän luki ja joukossa oli From the red fog-manga. Kiinnostuin heti tästä mangasta, koska ensimmäisen pokkarin kansi näytti hyvin lupaavalta ja sarja sijoittui 19-luvun Englantiin. Yleisesti ns. vanhaan Englantiin sijoittuvat sarjat ovat kiinnostaneet minua. 

Joten päätin ottaa tämän sitten testiin!

Manga kertoo Ruwanda nimisestä pojasta joka on kasvanut koko ikänsä kellarissa, mihin hänen äitinsä on lukinnut hänet. Ruwandan äidissä on pieni twisti, nimittäin hän on ns. "legendaarinen" murhaaja joka katsoo poikaansa kuin kasaa roskaa. Tai niin ainakin Ruwanda näki äitinsä legendaarisena. Mutta kuitenkin samalla Ruwandan äiti Miranda opettaa poikaa ns. "murha" hommiin. 
Eräänä iltana pari miestä tuli murhaamaan Ruwandan äidin ja poika onnistui pakenemaan kartanolta pois kaupunkiin. 

Jos sitä luulee, että Ruwanda pääsisi viimein parempiin oloihin niin ei. Ensimmäiseksi Ruwanda kohtaa ällöttävän vanhan miehen joka tarjoaa tälle ruokaa ja myöhemmin hyväksi käyttää Ruwandaa. Poika onnistuu kuitenkin pääsemään pois vanhan miehen nurkilta murhaamalla tämän ja hän löytää itsensä taas kaduilla vaeltelemassa. 
Kaduilla kuljeskelun jälkeen hän pääsee orpokotiin missä Ruwanda yrittää elää muiden lasten kanssa mutta hän tunsi olonsa hyvin tylsistyneeksi ja halusi päästä tappamaan. Vaikkakin orpokoti oli Ruwandalle turvallinen paikka. Hän suunnitteli ns. "orpokodin hävityksen" ja noh sitä voikin arvata millainen kohtalo orpokodin henkilökunnalla ja muilla lapsilla sitten oli. 

Orpokoti jakson jälkeen Ruwanda päättyy taas uuteen paikkaan oleskelemaan. Tällä kertaa hän päätyy asumaan inhottavan tädin kanssa. Tädin luonna oleskellessa Ruwanda tapaa metsässä hänen ikäisen tytön, Makaraun. Hieman oudon kohtaamisen kautta Ruwanda ja Makarau tavallaan ystävystyvät tai ainakin lupaavat toisilleen, että he tapaavat vielä toisensa. Myöhemmin täti kertoo Ruwandasta jonkinlaisen salamurhaaja jengin pomolle. Ruwandalle tarjotaan salamurhaus keikkaa, mikä sattuukin olemaan Makaraun perhe. Mutta lukiessa saakin selville, että tytön vanhemmilla onkin hieman ns. luurankoja kaapissa. Ruwanda päättää myös murhata Makaraun ja on hyvin tyytyväinen tehtävänsä suorittamiseen tämän jälkeen.



Tehtävän suorittamisen jälkeen hän päätyy mukaan salaiseen jengiin. Jengissä hän tutustuu erilaisiin henkilöihin ja yksi näistä on varastelija poika Ivan. Ykkös pokkarin lopussa pojat keskustelevat keskenään ja Ruwanda kertoo, että hänen tarkoituksensa on löytää hänen äitinsä. 
Eli hän uskoo, että Miranda vielä olisi elossa.

Toisessa pokkarissa tulee muutama uusi hahmo joista ei oikein osaa sanoa ovatko random sivuhahmoja vai ovatko sitten ns. osa isompaa juonta. Sarjaa lukiessa kyllä huomasi, että tuli paljon semmoisia "tässä nyt on tämän päivän uusi random sivuhahmo jota emme sitten enää koskaan nähdä".  

Kakkos pokkarissa alamme myös enemmän näkemään millainen tämä salamurhaaja jengin pomo Midwinter on, joka toi Ruwandan heidän joukkoonsa. Hänestä kyllä sai hyvin "manipuloivan ja roska tyyppisen" hahmon fiiliksen. 
Samassa pokkarissa myös käytiin taistelemassa toista rikollisjärjestöä vastaan missä sitten tuli hieman uusia paljastuksia juoneen.

Kolmannen pokkarin alussa käytiin vielä toisen rikollisjärjestön kanssa käytyä taistelua, mutta myös samalla oli pieni muistelu hetki Ivanin perheestä ja lapsuus ajoista.

Pokkarin aikana alkoi tulemaan hieman uutta juonen kaarta, kun Ivan livahti seuraamaan pomoaan Midwinteriä. Joka oli menossa käymään sairaalassa.
 Sairaalan ns. kellaritasossa Ivania odottaakin kauhea näky. Mitä sairaalassa oleville lapsille tehtiin kellarissa...
Ivan pakenee paikalta, mutta törmääkin sairaalan puisto alueella tyttöön. Joka sattuukin olemaan Makarau tai Macalo. Mikä toisaalta hämmensi, että yhtäkkiä tytön nimi olikin kirjoitettu eri tavalla? Et oliko sitten pieni käännös virhe vai mikä. 
Mutta kuitenkin tyttö oli selvinnyt hengissä Ruwandan murha yritykseltä. 
Macalo auttaa Ivania pakenemaan sairaalalta ja Ivan sanoo korvaavansa tämän hänelle joku päivä. 
Vielä ihan pokkarin lopussa pääsemme hieman näkemään Macalon elämää sairaalassa. 


SPOILERI OSUUS!

Nyt sitten tuleekin ehkä ns. mangan semmoinen spoileri osuus. 
Elikkäs 4 & 5 pokkarin tapahtumat. 


Neljännen pokkarin alussa Midwinter puhuu yhden sairaalan ylemmän lääkärin kanssa oletettavasti lapsille tehdyistä erilaisista kokeista. Tämän jälkeen pääsemmekin Ruwandan näkökulmaan, kun hän on penkomassa Midwinterin toimiston laatikoita. Saadakseen lisää vihjeitä. 
Hän löytääkin yhdestä laatikosta kirjeitä Midwinterille mitkä olivat Ruwandan äidiltä. Mikä saa Ruwandan uskomaan vielä lujemmin siihen, että hänen äitinsä olisikin vielä elossa. 

Ivan saapuu takaisin jengin tukikohtaan ja haluaa puhua Ruwandalle. Pojat vaihtavat keskenään mitä ovat saaneet selville. Ivan kertoo mitä hän oli nähnyt sairaalassa, mutta Ruwanda ei ole tiedosta moksiskaan. Hänen fokuksensa on äidin löytämisessä. 

Tästä yhtäkkiä pomppaammekin sitten Ruwandan äidin sen hetkiseen tilanteeseen. Kun hän olikin salaa katsellut Ivania ja Ruwandaa keskustelemassa. Mutta hän on naamioitunut eri henkilöksi. 
Tämän jälkeen pääsemmekin näkemään hieman Ruwandan äidin, Mirandan menneisyyttä ja saamme myös selville kuka oikeastaan on Ruwandan isä, koska tästä ei ole ollut minkäänlaista puhetta koko mangan aikana. Ja noh tämä sattuukin sitten olemaan salamurhaaja jengin pomo, Midwinter. 

Mirandan perhe oli hyvin lojaaleja toisilleen eikä perheen pettämistä hyväksytty. Mirandan äiti ei hyväksynyt sitä, että Miranda oli maannut Midwinterin kanssa ja tämä oli odottamassa hänen lasta. Mirandan oli siis päästävä eroon lapsesta tavalla jos toisella. Kuitenkin hän päättä lähteä pois kotoa, toivoen että Midwinter ottaisi tämän luoksensa mutta tämä ei koskaan saapunut tapaamis paikalle. Miranda muuttaa kauemmaksi ja synnyttää Ruwandan. Kuitenkaan Miranda ei kokenut olevansa sopiva äidiksi ja tämä ns. hylkäsi Ruwandan meidolle joka asusteli Mirandan kanssa. Tämän jälkeen Miranda palaa takaisin kotiinsa. 

Paljon myöhemmin kotiin paluunsa jälkeen Miranda saapuu asioiltaan kotia ja löytää perheensä kuolleena ja häntä myös ammutaan jalkaan. Pian hän löytääkin itsensä Midwinterin vaunusta. 
Mirandan ja Midwinterin välinen suhde, jos sitä nyt minkäänlaiseksi suhteeksi edes voi sanoa. Oli hyvin hämmentävä ja jotenkin koko tämä menneisyys kuvaus oli välillä hyvin outo. 
Välillä tuntui, että pokkarin aikajanat pomppi hassusti. 

Sitten oltiin yhtäkkiä kohtauksessa missä Ruwanda tapaa äitinsä pitkästä aikaa. 
Miranda yrittää piilottaa Ruwandan, jotta tämä voisi mennä kostamaan Midwinterille kaiken. Mutta Ruwanda haluaa päästä äitinsä mukaan kostamaan ja näyttää Mirandalle, että hän on luotettava ja taitava. Kuitenkaan äiti ei suostunut tähän ja pyysi Ruwandaa jäämään suojaan. 
Ruwanda ei kuitenkaan voinut ymmärtää tätä, miten hänen legendaarisesta salamurhaaja äidistä oli tullut niin heikko.

Midwinterin alaiset yllättävät Mirandan & Ruwandan ja vievät heidät Midwinterin luokse. Sitten onkin yhtäkkiä joku Midwinterin järjestämä kidutus hetki ja hän poistaa Ruwandalta pihdeillä kynnen....kyllä. Tämä sitten saa Mirandan sisällä jonkinlaisen "katkaisimen" lipsahtamaan ja hän yhtäkkiä onkin tappanut kaikki Midwinterin alaiset ja pian olikin myös itse Midwinter huonossa hapessa. 

Miranda saakin huomata, että hänen ampuessaan Midwinteriä oli tämä kerennyt ampumaan Ruwandaa joka oli ollut vankina tuolissa. Tämän seurauksesta Miranda lähtee viemään poikaa lääkärille joka oli auttanut Mirandaa aikoinaan. Lääkäri kuitenkin yrittää neuvoa Mirandaa viemään pojan sairaalaan, mutta pyssyllä osoittaen Miranda toteaa, että asiat on mutkikkaat eikä hän pysty. Lääkäri kuitenkin suostuu leikkaukseen, mutta poika oli menettänyt paljon verta. Miranda päättää luovuttaa riskillä Ruwandalle tämän verta. 
Tähän kohtaan saimme kuitenkin herkän hetken, kun Miranda kertoo Ruwandalle että tämä rakastaa häntä kovasti. 

Vaikka saimmekin herkän hetken äidin ja hänen lapsen kanssa niin näin ei kuitenkaan ollut. Ruwanda herää iloisesti äitinsä vieressä. Kunnes tämä tajuaa, ettei hänen äitinsä ole enää elossa.
 Miranda oli nukkunut pois suuren veren luovutuksen takia. 
Ruwanda järkyttyy ja uhkaa tappavansa lääkärin, koska tämä ei ollut estänyt äitinsä kuolemaa. Mutta lääkäri kertoi, ettei hän voinut asialle mitään. 
Ruwanda menee ihan rikki asiasta, luhistuu maahan ja miettii mitähän nyt tekee kun on menettänyt elämästään kaiken.
Pokkarin lopussa Ruwanda saapuu takaisin jengin päämajalle ja kertoo Ivanille mitä oli tapahtunut. Ivan toteaa Ruwandalle, että hän on aina tuntenut erilaisia tunteita mutta ei ole koskaan osannut tunnistaa näitä. Ruwanda kertoo eroavansa jengistä ja lähtee pois kaupungista.
Viimeisillä sivuilla Ruwanda itkee ja koskettaa rintakehäänsä ja toteaa olevansa nyt äitinsä kanssa ikuisesti yhdessä, kun tämä oli luovuttanut vertaan pelastaakseen Ruwandan. 
Mikä oli omanlainen tunteiden näyttö kohtaus Ruwandalle vaikkakin tämä väittää ettei ymmärrä tunteita.





~

NOH

Sitten meillä olikin vielä viimeinen eli 5 pokkari. 
Rehellisesti sanottuna minulla ei ollut minkäänlaista hajua mitä viimeisessä pokkarissa tulisi tapahtumaan, kun 4 pokkari loppui siihen, että Ruwanda lähtee pois ja hänellä ei ole enää ns. "elämän tarkoitusta". 

Pokkarin alussa oli Ruwandan "elämän ajattelu" tyyppiset pari sivua, kunnes sitten hypättiin ajassa eteenpäin ja Ruwanda olikin 18-vuotias ja hän teki puutarhahommia eräällä kartanolla. Myös hän kävi tekemässä vapaaehtois työtä kirkolla. Mikä toisaalta oli todella hämmentävä käänne siihen, että ensin 1-4 pokkaria poika mennyt hullun kiilto silmissä ja murhannut ties ketä. Mutta nyt hän oli kokenut jonkinlaisen valaistumisen? Tai niin sitä ainakin voisi uskoa, kunnes Ruwanda saa kuulla isossa kaupungissa pyörivästä murhaajasta. Joka nyt sitten sattuukin olemaan Jack the ripper.....täh?

Eli saimmekin 5 pokkarissa time skip:in ja Jack the ripper arkin. 

Mmmmitä???

Rehellisesti sanottuna koko viimeinen pokkari tuntui hyvin turhalta ja ehkä omalla tavallaan väkisin jostain repäistyltä juonen käänteeltä. Millä ei loppu pelissä ollut minkäänlaista merkitystä. 
Tietty pääsimme näkemään Ivan:in ja Macalon uudestaan aikuisina ja heille kahdelle oli jonkinlainen ihastuminen toisiinsa muodostunut. Myös meille oli pokkarin alussa esitelty pari etsivää jotka tutkivat Jack the ripperin murhia.

Ruwanda myös tutustuu yhteen ilotyttöön Cassie:en joka on oikeasti täysi-ikäinen, mutta näyttää tyyliin 12-vuotiaalta...mmmm okei. Myös jotenkin kummasti Ruwadalla ja Cassiella syntyy jonkinlainen kiintymys toisiinsa(?). Mutta heidänkään suhde ei kuitenkaan hyvin pääty, koska Jack the ripper murhaa Cassien ja Ruwanda menee tästä ihan rikki ja hän menettää taas toisen ihmisen joka oli hänelle tärkeä elämässä. 

Jack the ripper arkki saadaan kuitenkin päätökseen sillä, että saamme tietää kuka tämä Jack on ja miksi hän murhaa ilotyttöjä. Ja noh tämä saatiin myös hengiltä kiitos Ruwanda I guess.
 
Pokkarin loppu puolella Ruwanda saa myös tietää, että hänen murhaamansa tyttö,Macalo olikin selvinnyt hengissä ja ystävystynyt Ivanin kanssa. Muttei kuitenkaan Ruwanda tee tälle mitään vaikka vähän paha enteisesti tämä katsoo Macaloa. 

Viimeisillä sivuilla Ivan ja Ruwanda käyvät vielä keskustelua siitä, että mitä Ruwanda meinaa seuraavaksi. Hän ei kuitenkaan aio jäädä kaupunkiin vaan päättää lähteä sieltä pois, mutta hän kuitenkin kysyy Ivania mukaansa. Tämä kuitenkin kieltäytyy tarjouksesta ja manga loppuukin siihen kun Ruwanda toteaa Ivanille "Ymmärrettävää, mutta jos mielesi muutat minä odotan sinua". 




Loppu fiilikset mangasta:

Noh tota jooh...

From the Red fog vaikutti aluksi hyvin lupaavalta ja mielenkiintoiselta sarjalta. Manga piirto tyyli on juuri sopivan synkän ja välillä hieman semmoinen rosoinen mutta siisti. Mutta sitten itse mangan tarina tuntui hieman sekalaiselta sillisalaatilta. 

Aluksi tuntui, että sitä saisi mielenkiintoisen psykologisen kauhu tyyppisen "kasvu tarinan" Ruwandalle. 1-3 pokkareita lukiessa pohdiskelin, että kuinkahan pitkä sarja oli kyseessä ja menin sitten MAL:ia tutkimaan ja huomasin, että tämä oli vain 5 pokkarin pituinen sarja. Minua alkoi jo hieman epäilyttämään kuinka tämä sarja tulisi päättymään. 

Hirveästi tuntui olevan erilaisia juonen kaarteita ja omia "inhottavia" paljastuksia, kuten tuo sairaalan kellari pätkä. Mutta sitten loppu pelissä kyseistä hommaa ei sitten sen enempää oikeastaan käyty mikä tuntui vähän oudolta, että miksi se edes oli siihen tuotu semmoisena "järkytys" elementtinä. Vai oliko se nimenomaan tarkoitettu vain semmoiseksi kauhu elementiksi, kun sen genren manga kyseessä. 

Sitten myös tuo yhtäkkinen, "Ruwandan äiti olikin oikeasti elossa hähää" oli kanssa vähän semmoi mmm okei hetki. Mutta sitten kuitenkin päätetään että äiti saa kuolla ja ollaan sitten taas vähän semmoisessa tilanteessa, että jaa no mites tämä tulee jatkumaan. 

Sitten oli tuo 5 pokkarin time skip ja Jack the ripper hommat mitkä taas tuntu itsestä tosi oudolta. Eikä oikeastaan siinäkään päästy tavallaan mihinkään ja sitten loppu pelissä manga loppuu sillä fiiliksellä, että "tämä voikin ehkä joskus jatkua höhöö odotappas vain". 

Tuntui, että sarjassa tavallaan paljon tapahtui asioita, mutta sitten kuitenkaan ei ollut mitään semmoista järkevää juonen kaarta. Vaan itsellä lähinnä olo oli semmoinen: mennään paikasta A paikkaan B jne. "Saamme nyt tämmöisen jutun tietää, mutta loppu pelissä tällä ei ole mitään väliä. Älä välitä siitä" tyyppinen meininki. 

En tiedä jos mangan uudelleen lukisi ihan eri ajatuksella, niin saisiko tuosta tarinasta paremmin jonkinlaista selkoa? Vai olenko vain lukenut niin laput silmillä tätä mangaa, ettei minulle sitten ole jäänyt jotkut asiat kunnolla mieleen.

En tiedä jäikö sarjan hahmoistakaan oikein mitään käteen. 
Ruwandasta ensin annetaan semmoinen kuva, ettei hän osaa ilmaista tunteita tai ymmärtää niitä ja hän vain menee laput silmillä, murhailee ihmisiä silloin kun huvittaa. Mutta sitten yhtäkkiä aletaan näyttää sitä, että Ruwanda vain oikeasti haluaa äitinsä hyväksyntää siitä että tästä on "hyötyä". Et tavallaan Ruwandan ns. kasvu tarina jäi vähän latteaksi ja tuntu ettei tuohon hahmoon oikein tullut mitään uutta hyvää "päähahmollista" puolta. 

En sitten tiedä onko sarjan hahmot vain hyvin unohdettavia eikä ne anna oikein mitään semmoista mistä ne jäisi tavallaan hyvin mieleen? Tai eivät ainakaan itselle antanut mitään ihmeellistä vaikutusta siitä, että olisivat jollain tapaa mielenkiintoisia hahmoja seurata. 

No voiko tästä sitten mitään hyvää oikeastaan sanoa?

No enpä oikein osaa sanoa. 
Alku sarjalle tietty oli lupaava ja Ruwanda vaikutti mielenkiintoiselta hahmolta mutta loppua kohden luku kokemus oli aika meh. Et vähän semmoinen kahtia jakautunut fiilis kyllä tästä sarjasta jäi. Ihan kiva taide ja mielenkiintoisen näköiset kansikuvat mangalla. Mutta sitten loppu pelissä itse tarina oli aika pettymys. 



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Desucon Frostbite 2024 ohjelmanpidon jälkeiset fiilikset

Goodbye,my rose garden ~ mangan luku fiilikset